Εκδήλωση με τίτλο «Ερνέστος Τσίλλερ και ελληνικός νεοκλασικισμός στην Πάτρα» διοργανώνει η Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αγοράς Αργύρη στην Πάτρα (Αγ. Ανδρέου 12), με την υποστήριξη του Mosaic// Πολιτισμός και Δημιουργικότητα.

Αφορμή η συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του Σάξονα αρχιτέκτονα, ο οποίος υπήρξε ένας από τους κύριους εκπροσώπους του νεοκλασικισμού στον ελληνικό χώρο. Ο Τσίλλερ δημιούργησε και στην Πάτρα εμβληματικά κτίρια που παραμένουν μέχρι σήμερα τοπόσημα της πόλης. Το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, το κτίριο του Εμπορικού Συλλόγου «Ερμής», το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και η οροφή του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Ευαγγελιστρίας, είναι χαρακτηριστικά δείγματα του αρχιτεκτονικού του ύφους.

Εισηγητές της εκδήλωσης θα είναι οι:

Μάρω Καρδαμίτση – Αδάμη, αρχιτέκτονας, ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με θέμα: «Η Πάτρα και ο Έρνεστ Τσίλλερ»

Μαριλένα Ζ. Κασιμάτη, Ιστορικός τέχνης, πρώην επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, με θέμα: «Έρνεστ Τσίλλερ: από τη Σαξονία στην Ελλάδα»

Ευγενία Γατοπούλου, αρχιτέκτονας, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού, με θέμα: «Ο Τσίλλερ και η νεοκλασική αρχιτεκτονική - η αντανάκλασή της στην Πάτρα»

Γιάννης Πανταζόπουλος, αρχιτέκτονας, Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Αχαΐας, με θέμα: «Η αρχιτεκτονική κληρονομιά στο Σύγχρονο Αστικό Τοπίο και η δυναμική της»

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι:

Βαγγέλης Πολίτης - Στεργίου, Πρόεδρος Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών

Σταύρος Μαμαλούκος, Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών

Γιώργος Παπανδρέου, αρχιτέκτονας, προϊστάμενος της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου

Θα συντονίσει η Ζέττα Ζάχου, σύμβουλος επικοινωνίας.

Η εκδήλωση υλοποιείται με την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος εκδηλώσεων της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών για τον Ερνέστο Τσίλλερ που θα διαρκέσει ως την άνοιξη του 2024.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία των Τμημάτων Αρχιτεκτόνων και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, του Ινστιτούτου Ελληνικής Αρχιτεκτονικής, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Αχαΐας και της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία.

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι: Αχάια Κλάους, Χρώματα Γιώργος Μπάκας.

Skip to content