Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας παρουσιάζει το τριήμερο 26-28 Σεπτεμβρίου 2020, ώρα 8.30 μ.μ. την παράσταση «Πάτρα, η πόλη των εργοστασίων, του ρεμπέτικου και του Καραγκιόζη», σε σύλληψη και σκηνοθεσία Φάνη Δίπλα. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Γεωργίου, μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», στο πλαίσιο του έργου NeTT «Δίκτυο Θεάτρων για την αξιοποίηση της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς και την ανάπτυξη του Αειφόρου Τουρισμού» του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg Ελλάδα - Ιταλία 2014-2020. Η σύμπραξη της θεατρικής ομάδας «Βιομηχανική» με το MOSAIC // Πολιτισμός και Δημιουργικότητα που έχουν αναλάβει την εκτέλεση της παραγωγής φιλοδοξεί να φωτίσει πτυχές του παρελθόντος της πόλης συνδέοντάς τες με το παρόν της.

Η πορεία της πόλης στο χρόνο, η οικονομική και η επαγγελματική δραστηριότητα των κατοίκων, η ενσωμάτωση των προσφύγων στον ιστό της πόλης, η ακμή και η παρακμή της βιομηχανίας, το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο, η όπερα, το καρναβάλι, το ρεμπέτικο τραγούδι, ο καραγκιόζης... Όλα άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης.

Αληθινές ιστορίες μπλέκονται με αφηγήσεις λογοτεχνών, ιστορικά στοιχεία και επιστημονικά τεκμήρια των ερευνητών της ομάδας έργου σε μία παράσταση που αξιοποιεί τις τεχνικές του θεάτρου-ντοκουμέντο και της περφόρμανς.

Η παράσταση θα περιλαμβάνει video mapping, παράσταση καραγκιόζη και θραύσματα της ρεμπέτικης παράδοσης των προσφύγων της Πάτρας. Με σκηνικό την πρόσοψη του θεάτρου «Απόλλων» αλλά και τον ανοιχτό χώρο της πλατείας Γεωργίου, θα έρθουν σε αντιπαράθεση αλλά και θα συντεθούν η αστική με τη λαϊκή κουλτούρα φτιάχνοντας το ετερόκλητο ψηφιδωτό της πόλης.

Επιπλέον, το υλικό της έρευνας για τη συγκεκριμένη παραγωγή θα ανεβαίνει σταδιακά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.patras-doctheatre.gr που μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα εμπλουτίζεται σχεδόν καθημερινά με νέο υλικό. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την εξέλιξη του πρότζεκτ και να αντλούν υλικό και πληροφορίες για την ιστορία της Πάτρας.
Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα παρουσιάζεται και το σχετικό με την παράσταση βίντεο που προβλήθηκε στα τέλη Αυγούστου στην Ιταλία, στις πόλεις Ruvo di Puglia και Lecce της Ιταλίας στο πλαίσιο του έργου NETT.

Εγκατάσταση στην «Πειραϊκή Πατραϊκή»
Σε συνέχεια της παράστασης, στα τέλη Οκτωβρίου και σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα, θα παρουσιαστεί το οπτικοακουστικό έργο «Νήματα Μνήμης» στο παλιό εργοστάσιο της «Πειραϊκής – Πατραϊκής», βασισμένο σε εγκατάσταση της διεθνούς φήμης εικαστικού Δανάης Στράτου. Η εγκατάσταση, που θα καταγραφεί και ψηφιακά, εμπεριέχει ένα «ηχητικό τοπίο» συντεθειμένο από ήχους που φέρνουν στην μνήμη τους ήχους των μηχανών της κλωστοϋφαντουργίας εν λειτουργία, καθώς και ντοκουμέντα από αφηγήσεις και περιγραφές πρώην εργαζόμενων στο εργοστάσιο.

Συντελεστές
Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Φάνης Δίπλας
Συγγραφέας: Βασίλης Λαδάς
Δραματολόγος: Έλενα Αλεξανδράκη
Ενδυματολόγος – σκηνογράφος: Κέννυ Μακ Λέλλαν
Εγκατάσταση Πειραϊκής – Πατραϊκής: Δανάη Στράτου
Βίντεο μάπινγκ και εικόνα: Εύα Βλαχάκη, Θοδωρής Λιβαθινός
Ερευνητές: Διονύσης Καρατζάς, Ισίδωρος Σιδερόπουλος, Μίνα Πετροπούλου
Ιστορικός σύμβουλος: Γιώργος Θεοδωρίδης
Σύμβουλος παραδοσιακών χορών και μουσικής: Γρηγόρης Μικρώνης
Καραγκιοζοπαίχτης: Χρήστος Καλπουζάνης
Σύμβουλοι βιομηχανικών κτηρίων και αρχιτεκτονικής: Νίκος Σαραφόπουλος, Ξενοφών Παπαευθυμίου
Σύμβουλος ιστορίας καραγκιόζη και ρεμπέτικου: Άρης Μηλιώνης
Μουσική: Papercut, Νίκος Μαυρίδης
Σχεδιασμός φωτισμών: Ευσταθία Δρακονταειδή
Ηθοποιοί: Δημήτρης Γεωργαλάς, Γεωργία Καλογεράτου, Χριστίνα Κουταλιάγκα, Γιώργος Μάρκου, Νικόλας Τσίχλας
Ηλεκτρονική πλατφόρμα: Mosaic // Πολιτισμός και δημιουργικότητα
Στην παράσταση συμμετέχουν αυτοβούλως και εθελοντικά, μέλη από τη θεατρική ομάδα των ΚΑΠΗ, όπως και από άλλες ομάδες των ΚΑΠΗ, του Τμήματος Τρίτης Ηλικίας του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων.

Πληροφορίες
Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο κοινό της Πάτρας στις 26, 27 και 28 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ, στην πλατεία Γεωργίου.
Η είσοδος είναι δωρεάν, όμως λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και για την προστασία του κοινού επιβάλλεται η έγκαιρη προσέλευση στο ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» για την παραλαβή του δελτίου εισόδου.
Οι θεατές, που θα πρέπει να φορούν μαζί τους μάσκα προστασίας, θα παραλαμβάνουν δελτία εισόδου μία ημέρα πριν την παράσταση της επιλογής τους. Συγκεκριμένα:
Για την παράσταση του Σαββάτου 26 Σεπτεμβρίου θα παραλαμβάνουν τα δελτία εισόδου την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου από 10.00 - 16:00.
Για την παράσταση της Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου θα παραλαμβάνουν τα δελτία εισόδου το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου από 10.00 - 16:00.
Για την παράσταση της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου θα παραλαμβάνουν τα δελτία εισόδου την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου από 10.00 - 16:00.

Skip to content